Hur kan jag få tillgång till min journal utan att det blir dyrt?

Hej,

Jag vill begära ut min journal från Försäkringskassan. De säger att varje kopia över 10 sidor samt porto får jag betala för att de skall skicka hem till mig. Det kommer att bli jättedyrt.

Fråga 1: Har jag rätt att begära att de kan bränna ner all information på en CD-skiva istället för att kopiera och skicka det hem till mig? All information skannas ju in idag och borde därmed finnas digitalt.

Fråga 2: Har jag rätt att besöka Försäkringskassan, få titta i min journal och därmed mer exakt kunna bestämma vilka papper jag vill ha kopia på (för att minska kostnaden)?

Hej och tack för din fråga,

Rätten att begära ut allmänna handlingar så som journalkopior stadgas i Tryckfrihetsförordningen (TF). Detta kan ske utan kostnad på stället där handlingen förvaras, 2 kap. 15 § TF, alternativt genom att personen ifråga mot en fastställd kostnad får ut kopior på handlingarna, 2 kap. 16 § TF. Kostnaden för att få ut kopior på handlingar från en statlig myndighet avgörs genom 16 § avgiftsförordningen. Avgiften för en beställning av tio sidor är 50 kronor. För varje sida därutöver är avgiften 2 kronor. En myndighets skyldighet att på andra sätt tillhandahålla allmänna handlingar finns inte reglerat i lag utan avgörs av respektive myndighet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas