Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur kan jag förhindra att en familjemedlem ingår tvivelaktiga affärer på nätet?

Datum: 01/04/2021

Hej,

Hur kan jag förhindra att en familjemedlem ingår tvivelaktiga affärer på nätet eller gör utbetalningar till bedragare eller sol-och-vårare? Kan jag till exempel stänga av fibern som jag betalar för?

Hej och tack för din fråga,

Den som är över 18 år är myndig och har som huvudregel rättshandlingsförmåga.[1] Rättshandlingsförmåga innebär en förmåga att själv ombesörja sina rättsliga angelägenheter, såsom att ingå avtal eller att ge pengar till vem hen vill. Du kan alltså inte hindra någon som är över 18 år att agera över nätet, trots att du anser att hen ingår tvivelaktiga affärer.

Att inleda en relation med annan med syftet att lura denne på pengar kallas för sol-och-vårare eller romansbedrägeri. Detta agerande kan vara brottsligt om rekvisiten för bedrägeri uppfylls. Rekvisiten för bedrägeri innebär att någon förmår annan till handling som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde.[2] Ett exempel är om gärningsmannen lurar brottsoffret att låna ut pengar på falska grunder. Det första som bör göras om man har blivit utsatt för en sol-och-vårare är att polisanmäla, och det är brottsoffret som ska polisanmäla i första hand.

Det främsta du kan göra är att prata med din anhörig om detta, så att hen kan se situationen utifrån någon annans perspektiv. Du kan också stänga av fibernätverket om du tror att det kommer att hjälpa, under förutsättning att det är ditt fibernätverk.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

[1] 9 kap. 1 § Föräldrabalken
[2] 9 kap. 1 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.