Hur kan jag ge en gåva till mina barn som är 8 och 10 år?

Hej,

Jag och min make vill ge bort vår fastighet till våra gemensamma barn som är 10 och 8 år. Hur går vi tillväga för att ge fastigheten till dem?

 

Hej och tack för din fråga,

Din fråga avser gåva till barn. Ett barn kan inte åta sig förbindelser.[1] Att ett barn inte kan ingå avtal som innebär ett åtagande av en förbindelse innebär motsatsvis att barn kan ingå avtal som inte innefattar ett åtagande av en förbindelse. Barn kan under vissa förutsättningar ta emot en gåva med bindande verkan. Det krävs då att:

  • barnet har nått en sådan mognad att hon eller han kan förstå gåvans innebörd och att
  • gåvan är till nytta för barnet

Det framgår enligt rättsfall att en 12-åring ansågs för ung för att ta emot en fastighet.[2] Därmed bör dina två barn på 10 och 8 år vara för unga för att motta gåvan. Om barnet inte förstår innebörden av gåvan så måste den tas emot av förmyndaren för att bli giltig. Vanligtvis är barnets förmyndare dess föräldrar. Förmyndaren ska förvalta omyndigas tillgångar och företräda dem i angelägenheter som rör tillgångar.[3] Förmyndaren tar då emot gåvan för barnets räkning och förvaltare den tills dess att barnet själv kan förfoga över den, senast när barnet fyllt 18 år.

I detta fall så är emellertid förmyndaren även gåvogivaren. För de fall en rättshandling uppstår mellan en omyndig och förmyndaren så har förmyndaren inte rätt att företräda den omyndige.[4] En kan god man motta gåvan.[5] Mottagandet av en gåva som gäller fast egendom kräver överförmyndarens samtycke.[6]

Sammanfattningsvis krävs det att ni får en god man som kan motta gåvan och som har godkännande av överförmyndarnämnden. Det krävs vidare att formen på gåvobrevet uppfyller Jordabalkens regler.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § FB.
[2] NJA 1945 s. 605.
[3] 12 kap. 1 § FB.
[4] 12 kap. 8 § 1 st. FB.
[5] 11 kap. 2 § FB.
[6] 14 kap. 11 § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.