Hur kan man avsluta frivilliga placering enligt SOL?

Hej,

Om min lillasyster är frivilligt placerad enligt socialtjänstelagen, och alla krav som ställts på min pappa är uppfyllda, hur går man tillväga för att få hem henne igen? Socialtjänsten vill inte hjälpa till.

Hej och tack för din fråga,

En vårdnadshavare kan när som helst tacka nej till den fortsatta placeringen eller föreslagna åtgärderna då dessa bygger på frivillighet. Bedömningen kan dock göras att barnet har ett vårdbehov som inte längre kan uppfyllas på frivillig basis. Socialnämnden kan då fatta beslut om att barnet ska placeras med tvång i enlighet med LVU varpå placering kommer fortsätta fram tills ett vårdbehov inte längre bedöms föreligga eller om beslutet upphävs genom dem.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.