Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur kan man få tillbaka sina tillhörigheter från före detta sambo?

Hej!
Har en fråga angående min son som inte längre är sambo med sitt ex. Min son får inte hämta resten av sina och deras barns personliga tillhörigheter. Exsambon hittar på massa ursäkter. Min son och barnbarn har också blivit hotade av henne och hennes nya pojkvän.
Hur kan min son gå tillväga för att få sina tillhörigheter?

Hej och tack för din fråga,

Sambos har rätt till sina personliga tillhörigheter efter att ett samboförhållande upphört. Att själv utan tillåtelse från parten som bor kvar i bostaden hämta sina tillhörigheter kan utgöra brottet egenmäktigt förfarande enligt 8 kap. 8 § Brottsbalken. För att återfå tillhörigheter kan man ansöka om handräckning hos Kronofogden. Ansökningsavgiften för detta är 300 kronor och blanketter går att finna på kronofogdens webbsida. Man kan vidare i ansökan om handräckning ange att man vill få ersättningsavgiften om 300 kronor ersatt av motparten.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online