Hur köper jag ut min pappa från vårt samägda hus?

Hej,

När min mamma dog för 4 år sedan ärvde jag hennes halva av mitt barndomshus. Min pappa äger fortfarande andra halvan trots att han flyttade ut för flera år sedan. Jag bor nu här sedan 1 år tillbaka och planerar att bo kvar. Problemet är att jag inte vill dela ägandet med min pappa längre och han vägrar skriva över sin halva på mig. Han har själv medgett att han varken har behov av vare sig huset eller pengar, utan det hela verkar handla om utpressning och kontroll.

Vad har jag för möjlighet att lösa ut honom när han inte alls är samarbetsvillig? Har jag rätt att lösa ut hans halva eller måste jag tvinga fram en försäljning och buda över andra på mitt eget hus?

Hej och tack för din fråga,

En liknande fråga har tidigare besvarats här.

När man äger en fastighet tillsammans är man samägare till denna och lagen om samäganderätt (SamägL) är tillämplig. Som huvudregel ska delägarna vara överens om åtgärder kring det samägda och båda måste ge samtycke till att sälja sin del av egendomen.[1]

Som samägare har man rätt att förfoga över sin andel i den samägda fastigheten. Skulle man vilja förändra ägandeförhållandet utan att ha den andra delägarens samtycke kan man vända sig till tingsrätten för att få den samägda egendomen såld på offentlig auktion.[2] Domstolen kan bevilja en sådan ansökan om inte någon annan delägare motsätter sig och därtill kan uppvisa synnerliga skäl för att fastigheten inte ska säljas. Vid ett beslut om att en fastighet ska säljas på offentlig auktion utses av rätten en god man som ska ombesörja försäljningen och fördela köpeskillingen.[3] Denna gode man är ofta en advokat vars arvode betalas ur köpeskillingen.[4]

Att få en fastighet såld på offentlig auktion är ofta mer komplicerat och kostsamt än att göra upp om försäljningen delägare emellan. Det kan därför vara bra att först försöka komma överens. Kanske tänker din pappa annorlunda ifall du informerar om att det annars blir en tvångsförsäljning. Det kan också vara bra att ta kontakt med en jurist för att diskutera och komma överens.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 2 § SamägL.
[2] 6 § SamägL.
[3] 8 § SamägL.
[4] 15 § SamägL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.