Hur lång tid brukar man vänta på beslut om medborgarskap?

Hej,

Jag har ansökt om medborgarskap i Sverige. Hur lång tid brukar man behöva vänta innan man får ett beslut?

Hej och tack för din fråga,

Det går tyvärr inte att svara på hur lång tid du kommer att behöva vänta på beslut om svenskt medborgarskap. Utgångspunkten är att alla ärenden ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt av Migrationsverket samtidigt som det ska ske på ett rättssäkert sätt.[1] Men eftersom det är många som vill bli svenska medborgare är dessvärre väntetiderna ganska långa.

Varje ärende ska ges en individuell prövning vilket innebär att handläggningstiden för ärendena varierar. För att just ditt ärende ska kunna handläggas så snabbt som möjligt är det fördelaktigt att du har skickat in en fullständig ansökan så att du senare inte behöver komplettera med något.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 § FL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.