Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

När betraktas man som sambos efter att ha bott tillsammans?

Datum: 15/02/2024

Hej,

Jag och min förra pojkvän var tillsammans i drygt 6 år. Vi bestämde oss för att flytta ihop i ett hus för att se om det skulle funka att bo tillsammans med alla bonusbarn och så där. Det var inget för oss och vi gjorde slut inom mindre än 4 månader och separerade.

Hur lång tid ska man ha bott tillsammans för att räknas som sambor?

Hej och tack för din fråga,

Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.[1]

Det framgår således ingen närmare tidsgräns för att räknas som sambos. Det som däremot framgår är att två personer stadigvarande ska bo tillsammans. Detta innebär en inte alltför kortvarig förbindelse. En tillfällig förbindelse kan alltså inte utgöra ett samboförhållande. Det anses att det inte räcker med ett par veckor, men exakt hur länge, finns dessvärre inget skrivet om. I praxis tar man hänsyn till flera omständigheter. Till exempel presumeras samboförhållande vara för handen om två personer bor tillsammans och har gemensamma barn eller om de är folkbokförda på samma adress.

Den som hävdar att samboförhållande inte föreligger borde i ett sådant fall ha bevisbördan för sitt påstående. När det handlar om 6 månader så har troligtvis ett samboförhållande uppstått.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § SamboL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.