Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur lång tid tar det för Migrationsverket att ta beslut angående uppehållstillstånd åt min familj?

Datum: 04/11/2022

Hej,

Min familj har ansökt om uppehållstillstånd på grund av anknytning för 10 månader sedan. De har lämnat in alla begärda dokument och allt är vidimerat, stämplat och översatt. Jag uppfyller försörjningskraven. Jag som anknytningsperson/personen som bor i Sverige har väntat länge på att få mitt uppehållstillstånd och kunna påbörja anknytningsprocessen.

Min fråga är nu om man göra något för att snabba på processen? Hur lång tid är det normala när man uppfyllt alla krav?

Hej och tack för din fråga,

Migrationsverket måste behandla ärendet så snabbt, effektivt och billigt som möjligt enligt 9 § förvaltningslagen. [1]  Samtidigt måste Migrationsverket utreda ärendet i den omfattning som dess beskaffenhet kräver. [2] Migrationsverket kan inte äventyra rättssäkerheten genom att exempelvis slarva och därmed riskera att fatta ett felaktigt beslut. Tyvärr är handläggningstiden hos Migrationsverket lång och den tid som man tidigare fått vänta i ett tidigare ärende är tyvärr inget som kan påverka handläggningstiden på anknytningsärendet, då man skiljer de olika ärendena från varandra. Det är mycket svårt att säga hur lång tid varje ärende tar.

I ditt fall verkar det röra sig om flera familjemedlemmar vilket troligen gör att det tar längre tid än om det varit en familjemedlem. Enligt Migrationsverkets hemsida tar ärenden som liknar ditt oftast 11-17 månader.

Det man kan göra när beslut inte har fattats inom 6 månader från att ärendet inleddes är att skriftligen begära att få ett beslut av Migrationsverket.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 § FL.
[2] 32 § FL.
[3] 12 § FL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.