Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur länge kan den part som ej tilldelats bostaden bo kvar efter bodelning?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Efter en bodelning där ena parten behåller det gemensamma boendet medan den andra parten blir kompenserad för boendet, vad händer om den andre inte söker en ny bostad utan bara bor kvar? Hur länge kan den part som blivit kompenserad fortfarande bo kvar?

Hej och tack för din fråga,

Efter en klar och genomförd bodelning, har den part som ej tilldelats den gemensamma bostaden inte någon rätt att bo kvar.

Har ni ett bodelningsavtal där det tydligt framgår att ni avtalat om att du ska få behålla den gemensamma bostaden, kan du vända dig till Kronofogden och begära handräckning. Kronofogden kommer då se till att din före detta partner flyttar.

Har ni istället genomfört er bodelning med hjälp av bodelningsförrättare och du har blivit berättigad den gemensamma bostaden genom dom, kan du vända dig till Kronofogden med en begäran om verkställighet av denna dom. Kronofogden kommer i sådana fall hjälpa dig att få din före detta partner att flytta ut.

Skulle du varken ha ett bodelningsavtal eller en dom att åberopa och din före detta partner vägrar att skriva under ett bodelningsavtal, kan du ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare för att få en bodelning fastslaget i dom. I samband med detta kan du även ansöka om kvarsittanderätt i syfte att själv få bo kvar i bostaden till dess att tingsrätten fattar sitt beslut.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.