Hur länge kan mitt ex vänta med att lösa ut mig från vår bostad?

Hej,

Jag och mitt ex skildes 2017. Tiden mellan då och nu så har det skett en hel del. Vi har en bostadsrätt och jag har velat att han ska ta över lägenheten. Det finns även 2 bilar och en EU moppe som vi köpt tillsammans under tiden. Vi har inte gjort någon bodelning än. Han ansökte om lån på banken i början av detta år men han påstår att han inte får några svar angående sin låneansökan. Nu är jag trött på att vänta. Finns det något jag kan göra?

Hej och tack för din fråga,

Om du är trött på att vänta eller om du och din före detta make på annat sätt inte kommer överens om bodelningen kan du ansöka om att få hjälp av en bodelningsförrättare.[1]

Det kan vara svårt att tvinga din exmake att köpa ut dig från bostaden innan ni har gjort en bodelning, eftersom det är vid bodelningen makarnas egendom delas upp mellan dem. Innan dess har han ingen skyldighet att betala dig.

Vanligast är att bodelning mellan makar görs efter att tingsrätten dömt till skilsmässa, men det är även möjligt göra bodelningen tidigare.[2] Det finns ingen tidsgräns på hur långt efter skilsmässan en bodelning kan begäras. En bodelning ska göras med utgångspunkt från den tidpunkt ansökan om skilsmässa inkom till tingsrätten vilket innebär att det endast är de tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan som ska fördelas mellan er.[3] Om bilarna och mopeden är köpta efter skilsmässan kommer de alltså inte ingå i bodelningen.

Se vidare om vad bodelning innebär och vad som ska ingå här.

Om varken du eller ditt ex har råd att köpa ut varandra och om han vägrar flytta ur huset kan du ha rätt att framtvinga en försäljning av det.[4] Ansökan ställs då till tingsrätten om att den samägda egendomen skall utbjudas till försäljning.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 17 kap. 1 § ÄktB
[2] 9 kap. 1 och 4 §§ ÄktB
[3] 9 kap. 2 § ÄktB
[4] 6 § SamägandeL

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas