Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur länge kan polisen beslagta min bil?

Datum: 03/12/2015

Hej,

Min bil blev beslagtagen av polisen för två månader sen. Jag har själv inte begått något brott och jag har inte använt min bil på ett år då den varit avställd. Polisen misstänker att mitt ex, som sitter häktad sedan i mars, har använt bilen. Polisen säger att bilen är på undersökning, men jag får inte tag på någon och har ingen information om hur länge de tänker ha bilen. En kompis till mig, som också har fått sina bilar beslagtagna, säger att polisen inte får ha bilen mer än 45 dagar. Stämmer det? Ska jag göra en JO-anmälan eller ska jag vänta och se vad som sker?

 

Hej och tack för din fråga,

Rätten för en förundersökningsledare att ta föremål i beslag regleras i Rättegångsbalkens 27 kapitel. Detta får bland annat ske under förutsättning att föremålet skäligen kan antas ha betydelse för utredningen av ett brott. I ditt fall har förundersökningsledaren kommit fram till att din bil kan antas ha en sådan betydelse för utredningen av det brott som ditt ex misstänks för. Ett föremål kan vara i beslag så länge det behövs för utredningen vilket innebär att det inte finns någon direkt tidsgräns för när du kan förvänta dig att få tillbaka din bil. Om det inte längre finns skäl för ett beslag ska det däremot omedelbart hävas. Detta innebär att beslaget ska hävas omedelbart då förundersökningsledaren anser att den tekniska undersökningen och bevisupptagen från din bil är klar.

Utifrån förutsättningarna i din fråga verkar det som att den tekniska utredningen av bilen fortfarande pågår vilket medför att beslaget fortlöper. Skulle den tekniska undersökningen däremot bli klar och förundersökningsledaren fortsatt väljer att behålla din bil utan skäl kan du alltid begära att tingsrätten beslutar om att häva beslaget. I så fall kan du givetvis även anmäla händelsen till justitieombudsmannen (JO) som kan rikta kritik mot polis- eller åklagarmyndigheten på grund av att de inte omedelbart hävde beslaget när utredningen var klar.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.