Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Hur länge måste jag vänta innan jag får börja ta körkort efter en dom för olovlig körning?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Hur länge måste jag vänta innan jag får börja ta körkort efter en dom för olovlig körning?

Hej och tack för din fråga,

Det finns risk för att en olovlig körning medför att möjligheten att få körkortstillstånd skjuts upp i högst tre år. Transportstyrelsen bestämmer längden på spärrtiden utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Under en spärrtid kan en person inte få ett nytt körkort utfärdat.

Körkortstillstånd ges bara till den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig. Med personliga förhållanden beaktas om det kan antas att den sökande kommer att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken.[1] Således kan det argumenteras för att olovlig körning kan inverka på möjligheten att få körkortstillstånd. En så kallas spärrtid om lägst en månad och högst tre år bestäms om det finns hinder mot att meddela körkortstillstånd på grund av de personliga förhållandena.[2]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 2 § Körkortslagen
[2] 3 kap. 9 § Körkortslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.