Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur långt tillbaka i tiden kan försäkringskassan begära ersättning för en felaktig utbetalning?

Datum: 29/12/2021

Hej,

Försäkringskassan begär att jag betalar tillbaka 17 000 kr, eftersom de anser att de har betalat för mycket till mig. Hur långt bakåt i tiden kan försäkringskassan begära tillbaka ersättning för en felaktig utbetalning?

 

 

Hej och tack för din fråga,

Försäkringskassan har rätt att göra ett återkrav på en felaktig utbetalning. Det spelar ingen roll om det är personen själv som angett fel belopp eller om det är Försäkringskassan enligt 108 kap. 2 § Socialförsäkringsbalken. Således är det Försäkringskassan som ska besluta om personen lämnat felaktiga uppgifter. I andra fall måste den som fått pengarna ha insett eller borde ha insett att betalningen var felaktig.

Det är bestämmelserna om preskription som avgör hur lång tillbaka i tiden detta kan begäras. Preskriptionstiden för en fordran är enligt huvudregeln 10 år enligt 2 § Preskriptionslagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.