Hur mycket av arvet går till särkullbarn?

Hej,

Finns det något krav på att särkullbarn måste få viss procent av arvet?

Hej och tack för din fråga,

Det går inte att svara på exakt hur många procent som särkullbarn ärver eftersom det beror på hur många barn arvlåtaren har, och om det finns något testamente upprättat.

Särkullbarn har som utgångspunkt samma arvsrätt som gemensamma barn. Skillnaden är att gemensamma barn får vänta med att få ut sitt arv till dess att båda föräldrarna har avlidit. Särkullbarn har däremot rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern har gått bort.[1]

Även om det skulle finnas ett testamente upprättat har särkullbarn alltid rätt att få ut sin laglott direkt. Laglotten är hälften av det arv som man skulle få om det inte fanns ett testamente. Laglotten är således ett skydd för bröstarvingen och har företräde före testamente, vilket i praktiken innebär att föräldern endast fritt kan testamentera hälften av sin egendom. Om föräldern har ett barn är barnets laglott 50 procent av allt som föräldern äger. Om föräldern istället har 2 barn är deras laglott 25 procent av allt föräldern äger för respektive barn.

Ett särkullbarn kan avstå från att ärva från sin förälder direkt, och då tillfaller arvet istället den efterlevande maken. Särkullbarnet får i sådant fall sin del av arvet först när även den maken går bort.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § Ärvdabalken
[2] 3 kap. 9 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.