fbpx

Hur mycket av arvet går till särkullbarn?

Hej,

Finns det något krav på att särkullbarn måste få viss procent av arvet?

Hej och tack för din fråga,

Det går inte att svara på exakt hur många procent som särkullbarn ärver eftersom det beror på hur många barn arvlåtaren har, och om det finns något testamente upprättat.

Särkullbarn har som utgångspunkt samma arvsrätt som gemensamma barn. Skillnaden är att gemensamma barn får vänta med att få ut sitt arv till dess att båda föräldrarna har avlidit. Särkullbarn har däremot rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern har gått bort.[1]

Även om det skulle finnas ett testamente upprättat har särkullbarn alltid rätt att få ut sin laglott direkt. Laglotten är hälften av det arv som man skulle få om det inte fanns ett testamente. Laglotten är således ett skydd för bröstarvingen och har företräde före testamente, vilket i praktiken innebär att föräldern endast fritt kan testamentera hälften av sin egendom. Om föräldern har ett barn är barnets laglott 50 procent av allt som föräldern äger. Om föräldern istället har 2 barn är deras laglott 25 procent av allt föräldern äger för respektive barn.

Ett särkullbarn kan avstå från att ärva från sin förälder direkt, och då tillfaller arvet istället den efterlevande maken. Särkullbarnet får i sådant fall sin del av arvet först när även den maken går bort.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § Ärvdabalken
[2] 3 kap. 9 § Ärvdabalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas