Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur mycket får jag dra av underhållsbidraget när jag har barnen?

Hej, jag och min exfru har gemensam vårdnad om våra barn. Barnen bor hos min exfru men kommer till mig en gång i månaden. Jag bor några timmar bort från dem. Jag betalar underhållsbidrag till henne och jag betalar alla resor för barnen tur och retur när dom kommer till mig. Hur mycket får jag göra avdrag från underhållsbidraget när barnen är hos mig?

Hej och tack för din fråga.

En bidragsansvarig förälder som har haft barnet hos sig under en sammanhängande tid av minst fem hela dygn eller under en kalendermånad haft barnet hos sig i minst sex hela dygn får göra avdrag på det underhållsbidrag hen ska betala. För varje helt dygn av vistelsen är avdraget 1/40 av det månatliga underhållsbidraget. Med ett helt dygn menas tiden mellan kl. 00.00 och kl. 24.00. Vad gäller kostnaden för umgängesresor ska de i första hand betalas av den förälder som har umgänge med barnet. Vid längre resor, över 10 mil enkel resa, kan det dock anses rimligt att även boföräldern bidrar till resekostnaden.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online