Hur mycket ska han betala i underhållsbidrag?

Hej!

Jag har varit separerad i ca tre år. Barnen bor bara hos mig.

Vi kom överens om ekonomisk fördelning tillsammans med familjerätten där pappan betalar en fast summa varje månad + 50% på övriga utlägg som jag varje månad redovisar. Detta upplägget var vi helt överens om. Dock  tyckte jag att han skulle betala 2/3 av ovan kostnaderna och jag 1/3 eftersom han tjänar mer än dubbelt så mycket som jag. Detta vägrade han. Nu tycker han plötsligt att detta ekonomiska upplägg är helt orimligt och har kontaktat en advokat och jag har nu fått ett brev där han anser att han ska betala en fast summa för båda barnen per månad som är lägre än den vi tidigare kommit överens om.
Han vill heller inte bidra till utgifter i samband med semester.

Kan ni hjälpa mig – vad ser ni för chanser för mig att få ut en rimlig summa? Själv tycker jag att dela de faktiska kostnaderna som finns är mest rimligt.

Hej och tack för din fråga.

Utgångspunkten är att föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn enligt 7 kap. 1 § föräldrabalken. Denna skyldighet ska ske efter vad som är skäligt, med hänsyn till barnets behov och den samlade ekonomiska förmågan.

För att få ut underhållsskyldigheten ska man i första hand försöka skriva ett avtal mellan föräldrarna, vilket det finns info och blanketter för på Försäkringskassans hemsida.

Är det inte möjligt att skriva ett avtal kan man vända sig till tingsrätten för att få ett belopp om underhållsskyldighet fastställt.

Med vänlig hälsning,

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas