Hur påverkar brott min ansökan om svenskt medborgarskap?

Hej,

Jag har begått en brottslig gärning och dömdes till 50 dagsböter. Nu har jag ansökt om att bli svensk medborgare. Hur påverkar brott beslut om svenskt medborgarskap?

Hej och tack för din fråga,

Det finns ett antal krav för att bli svensk medborgare. En utlänning ska bland annat ha levt ett skötsamt liv för att kunna beviljas svenskt medborgarskap (11 § stycke 1 punkt 5 lag om svenskt medborgarskap). Tidigare kriminalitet kan påverka bedömningen av sökandens levnadssätt. Om den sökande begått ett brott ska det ha gått en viss tid sedan brottet begicks för att brottet inte ska påverka ansökan om medborgarskap. Det kallas för karenstid. Vid dagsböter räknas karenstiden från tidpunkten för brottets begående. Vid 30-60 dagsböter beviljas svenskt medborgarskap tidigast 1 år efter brottet (prop. 1994/95:179 s. 59). Enligt Migrationsverket beräknas karenstiden för 50 dagsböter vanligen till 1,5 år. Karenstiderna är dock endast riktlinjer och efter en individuell prövning kan tiden både komma att bli kortare och längre.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.