fbpx

Hur påverkas mitt arv vid förskott på arv om jag är den enda arvingen?

Hej,

Min pappa gick bort för två år sedan och lämnade en del pengar efter sig. Min mamma vill ge mig en del av de pengarna hon fick efter pappa. Jag är den enda arvingen. Vad gäller om hon ger mig en del av pengarna med tanke på skatt och förskott av arv?

Hej och tack för din fråga,

Gåvan från din mamma kommer inte ha någon inverkan på ditt arv eller vad du ska betala i skatt.

Eftersom du skriver att din mamma nu har pengarna efter din pappa antar jag att de varit gifta och din mamma därför ärvde din pappa. Vidare skriver du att du är den enda arvingen vilket gör att jag antar att du är dina föräldrars enda barn.

Det finns regler som säger att det den avlidna gett en bröstarvinge under sin livstid ska avräknas som förskott på arv om inget annat framgår av omständigheterna. Det du har fått i förskott ska då avräknas från ditt arv.[1] Dessutom får den efterlevande maken inte genom gåva eller annan jämförlig handling väsentligt minska sin egendom så att den först avlidnas arvingar lider förlust.[2] Eftersom det inte finns några andra arvingar efter varken din mamma eller pappa kommer ingen annans arv påverkas av att du får ett förskott på arvet eller gåva och gåvan kommer därför inte förändra hur arvet fördelas när din mamma går bort.

Både arvsskatten och gåvoskatten är avskaffad sedan 2005 och gåvan från din mor kommer därför inte ha någon inverkan på vad du ska betala i skatt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB).
[2] 6 kap. 3 § ÄB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas