Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur räknar vi av skulderna och vilka rättigheter har jag när vi ska skiljas?

Datum: 03/01/2019

Hej,

Jag och min man ska skiljas och jag undrar vad som händer nu. Hur blir det med våra skulder och med bostaden?

 

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses ska makarnas giftorättsgods fördelas mellan dem genom bodelning (9 kap. 1 § och 10 kap. 1 § ÄktB).

Vid bodelning ska till en början makarnas andelar i boet beräknas (11 kap. 1 § ÄktB). Vid  beräkning av en makes andel ska dennes skulder räknas bort från dennes giftorättsgods (11 kap. 2 § ÄktB). Vad som återstår av vardera makes giftorättsgods efter att skulderna dragits av läggs ihop för att sedan likadelas mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB). Summan av avdraget för att täcka skulderna och hälften av återstående giftorättsgods utgör makens andel i boet (11 kap. 6 § ÄktB).

Om en makes skulder är större än dennes giftorättsgods finns det inte något giftorättsgods från den maken som parterna kan dela på. I det fall båda makarna svarar för en skuld utgörs respektive makes skuld av den del som belöper på den maken.

Giftorättsgodset ska fördelas på lotter, med utgångspunkt i vardera makes andel i boet. I första hand har en make rätt att på sin lott få den del av sin egendom som maken önskar (11 kap. 7 § ÄktB). Maken som bäst behöver makarnas gemensamma bostad, exempelvis på grund av att maken har vårdnad om barnen och inte har möjlighet att skaffa en annan bostad som uppfyller barnens behov, har dessutom rätt att få denna i avräkning på sin lott. Detta gäller förutsatt att det är skäligt, såvida inte bostaden gjorts till den andra makens enskilda egendom genom arv, gåva eller testamente (11 kap. 8 § ÄktB)

Om makarna inte kommer överens kring bodelning kan en make ansöka om att en bodelningsförrättare ska förordnas. (17 kap. 1 och 6 §§ ÄktB).

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.