Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Tillbaka Ställ en fråga

Hur regleras boendet för barn under tre år vid skilsmässa?

Jag har en 2,5 åring och är gravid i åttonde månaden. Troligtvis blir det skilsmässoansökan inom kort. Min man har redan sagt att det kommer att bli en rättslig sak av det hela och kommer tyvärr att sätta sig på tvären och vara svår att samarbeta med.

Mina två farhågor är just om han kräver växelvis boende av spädbarnet så här i början. Det rekommenderas ju inte, vad jag förstår, för barn under 3 år. För två-åringen som har starkare band till mig är jag också orolig för att han kommer att må dåligt av att flytta fram och tillbaka.

Förstår att båda föräldrarna så klart ska ha umgängesrätt, men är väldigt orolig för att behöva dela 50/50, när barnen är så små.
Hur ska jag förbereda mig för att inte helt bli överkörd av min man? Ska jag redan nu konsultera en jurist?

Hej och tack för din fråga!
Om ni har gemensam vårdnad ska ni tillsammans komma överens om hur boendet ska se ut för barnet.

För små barn upp till ca 3 år är det viktigt att ha ett fast boende då barnen behöver en fast punkt att knyta an till under sina första år. Därför anses det inte vara lämpligt med växelvis boende för små barn. Däremot är det viktigt att barnen träffar umgängesföräldern ofta, gärna flera gånger i veckan, om så bara korta stunder. Detta har att göra med små barns kognitiva utveckling: dels att de inte kan uppfatta tid, dels att de inte har förmåga förrän vid ca 3 års ålder att bevara minnesbilden av den förälder som inte är närvarande. Från tre års ålder kan ett växelvis boende börja fungera och fram tills att barnen börjar skolan rekommenderas det att barnen bor varannan vecka hos vardera förälder. Om ni tillsammans kan komma överens om en annan lösning är det givetvis att föredra så länge barnen får umgås med båda sina föräldrar.

Du får gärna boka en tid för rådgivning om du har fler frågor eller vill boka in ett inledande möte med ett ombud för att få hjälp i en eventuell tvist i domstol.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »