Hur regleras boendet för barn under tre år vid skilsmässa?

Hej,

Jag har en 2,5 åring och är gravid i åttonde månaden. Troligtvis blir det skilsmässoansökan inom kort. Min man har redan sagt att det kommer att bli en rättslig sak av det hela och kommer tyvärr att sätta sig på tvären och vara svår att samarbeta med.

Mina två farhågor är just om han kräver växelvis boende av spädbarnet så här i början. Det rekommenderas ju inte, vad jag förstår, för barn under 3 år. För två-åringen som har starkare band till mig är jag också orolig för att han kommer att må dåligt av att flytta fram och tillbaka.

Jag förstår att båda föräldrarna så klart ska ha umgängesrätt, men är väldigt orolig för att behöva dela 50/50, när barnen är så små.
Hur ska jag förbereda mig för att inte helt bli överkörd av min man? Ska jag redan nu konsultera en jurist?

Hej och tack för din fråga,

Om ni har gemensam vårdnad ska ni tillsammans komma överens om hur boendet ska se ut för barnet.

För små barn upp till ca 3 år är det viktigt att ha ett fast boende då barnen behöver en fast punkt att knyta an till under sina första år. Därför anses det inte vara lämpligt med växelvis boende för små barn. Däremot är det viktigt att barnen träffar umgängesföräldern ofta, gärna flera gånger i veckan, om så bara korta stunder. Detta har att göra med små barns kognitiva utveckling: dels att de inte kan uppfatta tid, dels att de inte har förmåga förrän vid ca 3 års ålder att bevara minnesbilden av den förälder som inte är närvarande. Från tre års ålder kan ett växelvis boende börja fungera och fram tills att barnen börjar skolan rekommenderas det att barnen bor varannan vecka hos vardera förälder. Om ni tillsammans kan komma överens om en annan lösning är det givetvis att föredra så länge barnen får umgås med båda sina föräldrar.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende & umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.