Hur ser chanserna ut för att ansöka om gemensam vårdnad för min nyfödda dotter?

Hej,

Jag har två döttrar, men har bara gemensam vårdnad om den äldsta. Min yngsta dotter är nyfödd och mamman vägrar dela vårdnaden om henne med mig. Hur ser mina chanser ut att ansöka om gemensam vårdnad för henne?

Hej och tack för din fråga,

Om barnet står under vårdnad av endast en förälder, kan den andra föräldern begära gemensam vårdnad och få den förordnad av domstol. Den rättsliga bedömningen av vårdnadsfrågor sker utifrån vad som anses vara barnets bästa. Detta görs i varje enskilt fall utifrån de individuella förhållandena som föreligger. Det finns fall där en förälder anses vara olämplig som vårdnadshavare, till exempel om denne gjort sig skyldig till våld mot barnet. Om konflikten mellan föräldrarna är så pass svår att det är omöjligt för dem att samarbeta kan också rätten anse att endast en förälder ska ha vårdnaden eller att barnet ska omhändertas med stöd av lagen om vård av unga, LVU.

I infekterade vårdnadstvister är det lämpligt att parterna tar hjälp av juridiska ombud som är specialiserade inom familjerätt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan även hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.