Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur ser man på ärvda pengar som investerats i en fastighet vid bodelning?

Datum: 19/05/2020

Hej,

Jag och min fru är gifta och vi har skrivit äktenskapsförord där det står att enskild egendom i form av bankmedel är vårt egna. Jag har nu också fått pengar via ett arv där det står att jag ska få ärva pengar och ha det som enskild egendom i testamentet. Jag och min fru vill nu köpa lägenhet tillsammans och jag kommer att gå in med egna kontakter plus pengar jag fått via arv samt att min fru ska komma med egna kontakter.

Vid en eventuell skilsmässa hur blir fördelningen med mitt arv då? Blir det min enskilda egendom?

Hej och tack för din fråga,

Mellan makar finns två former av giftorättsgods och enskild egendom. Enskild egendom är egendom som den ena maken själv får behålla när en bodelning görs. Bodelning görs i regel när ett äktenskap upplöses enligt 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB).

All egendom är giftorättsgods om egendomen inte har gjorts till enskild egendom enligt 7 kap. 1 § ÄktB. Egendom kan göras till enskild egendom till exempel genom att makarna upprättar ett äktenskapsförord eller om någon av makarna erhållit egendomen och det framgår i ett testamente eller gåvobrev att egendomen ska vara enskild enligt 7 kap. 2 § ÄktB.

Skillnaden är att makarna, vid en skilsmässa, ska dela på den egendom som är giftorättsgods medan den enskilda egendomen inte behöver delas med den andra maken/makan.

Från dina uppgifter framgår att ni kommit överens om att bankmedel ska vara er enskilda egendom genom äktenskapsförord samt att arvet är din enskilda egendom genom testamente. Ibland kan det i äktenskapsförord och testamente framgå att avkastningen eller surrogat till arvet även ska vara dennes enskilda egendom. Med avkastning och surrogat menas att även annan egendom som kan härledas från den ärvda ska anses vara enskild egendom. Om det finns ett sådant villkor så förblir surrogatet eller avkastningen alltså det som pengarna eller egendomen “byts ut med” fortsatt dennes enskilda egendom. Om du t.ex. säljer ärvd egendom är ny egendom du förvärvar för försäljningssumman att se som enskild egendom och även ska avkastning, t.ex. vinstutdelning anses vara din enskilda egendom.

Om det inte finns något sådant villkor kan det vara rekommenderat att skriva till ett sådant villkor eller att lägga till ytterligare villkor i äktenskapsförordet angående bostaden som ska införskaffas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.