Hur ska egendom som min sambo köpt under tiden vi var tillsammans fördelas? 

Hej,

Hur ska egendomen som min sambo köpte under tiden vi var tillsammans fördelas när vi separerar?

 

Hej och tack för din fråga,

När sambor separerar blir sambolagens regler om bodelning aktuella. Då bodelning inte är obligatorisk enligt 8 § sambolagen kan samborna själva besluta om hur de vill dela upp den gemensamma egendomen. Begär någon av samborna bodelning ska dock sådan genomföras. Bodelningen innebär att samboegendomen (som utgörs av bostad och bohag) ska delas lika mellan samborna, 3, 8 och 14 §§ sambolagen. Till bostad räknas den fastighet,  hyresrätt eller bostadsrätt som man tillsammans bor i permanent, till bohag räknas möbler, hushållsmaskiner och andra saker avsedda för det gemensamma hemmet (5 och 6 §§ sambolagen).

Således ingår bilar, båtar, pengar på banken och annat inte i en bodelning utan behålls av den sambo som förvärvat egendomen. Till de saker samborna köpt gemensamt och som inte är samboegendom föreligger samäganderätt (1 § lag om samäganderätt). Samäganderätten innebär att att den ena sambon inte kan fatta beslut om egendomen utan den andres samtycke.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.