Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur ska jag bevisa att TV-apparaten inte ska ingå i bodelningen?

Datum: 15/02/2022

Hej,

Min vän ska skilja sig med sin fru efter 25 år tillsammans. Nu pågår bodelningen och det har uppstått en konflikt om vem som äger TV-apparaten i hemmet. Min vän menar att han gav bort TV:n som gåva till deras myndiga barn för 5 år sedan, vilket barnet också bekräftar. Hans fru däremot säger sig inte ha någon kännedom om detta, och påstår att apparaten är giftorättsgods. Det finns inga skriftliga bevis för gåvan, utan avtalet ingicks muntligen mellan min vän och hans son. Min fråga är, hur ska min vän kunna bevisa att TV-apparaten tillhör sonen och inte är något som ska ingå i bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

Huruvida TV-apparaten är en del av bodelningen har att göra med om den är att anse som en fullbordad gåva eller inte.

Är det så att din vän har kvar TV:n i sitt hem är det möjligt att det inte anses som en fullbordad gåva. Ett löfte om att utge en gåva är inte heller bindande förrän det att mottagaren har fått gåvan i sin besittning, alltså har direkt tillgång till den.[1] Är TV:n kvar i din väns besittning är handlingen inte giltig och kommer att vara en del av giftorättsgodset. Har däremot sonen fått tillgång till TV:n, till exempel om den är placerad i hans rum, kan gåvan anses fullbordad.

Rör det sig om en fullbordad gåva kan vederlagsregeln i äktenskapsbalken aktualiseras. Denna regel innebär att värdet av gåvor som utfärdats utan den andre makens samtycke, inom 3 år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes, i vissa fall ska ingå vid beräkning av giftorättsgodset.[2] Då det av din fråga framgår att det har gått 5 år är bestämmelsen inte tillämplig och gåvan undantas således från bodelningen.

Om din vän och hans fru inte kan enas kan de ansöka om att rätten ska förordna en bodelningsförrättare, som kan pröva tvistiga frågor kring bodelningen.[3]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1-2 §§ Lag (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva
[2] 11 kap. 4 § äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB)
[3] 17 kap. 1 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.