Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur ska jag bevisa min oskuld om någon anklagar mig för stöld?

Datum: 31/03/2020

Hej,

Jag har en häst och i stallhyran ingår en viss mängd hö per månad. Personalen som arbetar i stallet har via sin arbetsgivare anklagat mig för att ta mer hö än avtalat. Jag vill bevisa min oskuld då hästen inte ens äter så mycket hö som de säger att jag tar, men ord står mot ord. Hur ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Om någon med uppsåt att få en person fälld, anger denne för ett brott som kan leda till åtal, trots vetskapen om att personen är oskyldig, kan denne dömas för falsk angivelse enligt 15 kap. 6 § Brottsbalken (BrB). Det ska finnas ett uppsåt i förhållande till sin falska anmälan samt till att fälla den oskyldige till ansvar. För att denna bestämmelse ska kunna tillämpas krävs emellertid att en anmälan görs till rätt myndighet vilket inte har skett i ditt fall.

Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning, kan dömas för förtal enligt 5 kap. 1 § 1 st. BrB. Således måste det ta sikte på eller antyda något som vederbörande har gjort, gör eller möjligen kan tänkas göra. Ett anklagande som innefattar stöld är därmed ägnad att utsätta denne för andras missaktning och omfattas därmed av förtalsbestämmelsen.

Enligt 5 kap. 5 § BrB får förtal inte åtalas av någon annan än målsäganden som huvudregel. Det är den anklagade som har primär åtalsrätt såvida det inte anses påkallat ur allmän synpunkt att det väcks av annan. Således ska det finnas ett klart samhällsintresse av att målet dras inför rätta. Om den anklagade väcker enskilt åtal ska ansökan om stämning lämnas in till tingsrätten. Stämningsansökan ska innehålla de bevis som man vill ska åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.