Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Hur ska jag gå tillväga för att få träffa min dotter?

Hejsan.

Min före detta fru har vårdnaden av vår dotter som hon inte vill att jag ska träffa. Jag undrar hur jag ska göra för att få träffa min dotter? Jag har inte träffat henne på några år! Jag skulle behöva råd, hur ska jag gå till väga?

Hej och tack för din fråga,

Enligt lagen har ett barn rätt till umgänge med båda sina föräldrar, och inte bara den förälder som barnet bor tillsammans med. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge, med den förälder som barnet inte bor tillsammans med, så långt som möjligt tillgodoses, om detta ligger i barnets intresse. Det bör betonas att umgänget är till för barnet. En förälder som inte är vårdnadshavare har ingen motsvarande rättighet till umgänge med sitt barn.

Anser du att det ligger i din dotters intresse att få ökat umgänge med dig, bör du i första hand kontakta dotterns mor och påtala er gemensamma skyldighet att verka för er dotters rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Har ni sinsemellan svårigheter att reglera umgänget, kan ni vända er till familjerätten i er kommun.

Skulle ni uppleva stora samarbetsproblem i frågan, kan du ytterst vända dig till domstol och således låta rätten besluta om umgänge.

Vänliga hälsningar,
Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online