Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur ska jag gå tillväga för att inte hamna i rätten avseende våra barn?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Mitt ex har stämt mig. Han vill att vi skriftligt ska bestämma hur varje års semester ska vara. Jag anser detta inte vara det bästa för barnen, och tycker att vi borde kunna föra en dialog gällande semestrar utan att ta till rättslig hjälp. Hur går jag tillväga?

Hej och tack för din fråga,

Kontakta familjerätten i din kommun för att se om ni föräldrar kan komma vidare i er diskussion. Ett annat alternativ kan vara att ta kontakt med ett juridiskt ombud för att föra medlingsdiskussioner mellan er föräldrar. Det kan bli mindre spänt om ombud för er talan.

Är föräldrarna inte överens om hur umgänget och uppdelningen av boendet ska se ut kan de erbjudas hjälp i form av samarbetssamtal hos socialtjänsten för att komma överens.[1] Rätten får uppdra åt socialnämnden att i barnets intresse anordna samarbetssamtal i syfte att nå enighet mellan föräldrarna. Rätten kan därtill uppdra åt en medlare att försöka få föräldrarna att nå en samförståndslösning som är förenlig med barnets bästa.[2]

Du bör i största möjliga utsträckning försöka att samarbeta med din före detta för att din samarbetsförmåga inte ska vara något som talar emot dig vid en eventuell vårdnadstvist.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 18 § FB & 5 kap. 3 § SoL.
[2] 6 kap. 18a § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.