Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur ska man dela kostnader för bonusbarn?

Hej,

Hur bör man tänka angående bonusbarn? Min man har  två barn som har bott hos oss heltid, det ena barnet bor kvar men det andra har flyttat ut. Min make har 2,5 gånger höger lön än mig jag tror även att han får barnbidrag och underhåll dessutom. Vi har delat jämt på levnadskostnader, jag har inte mycket kvar efter att allt är betalt. Finns det några regler angående procentsatser för löner och betalning till hushållskostnader?

Hej och tack för din fråga,

Vad gäller regler angående procentsatser för lön och betalning till hushåll finns det egentligen inga direkta sådana. Däremot ska makar som huvudregel leva på samma ekonomiska standard, vilket innebär att om någon make tjänar betydligt mer än den andre så ska denne också bidra mer till att täcka kostnader för personliga och gemensamma behov.

Generellt får man barnbidrag om man är vårdnadshavare till ett barn som inte fyllt 16 år. När det kommer till underhåll beror det på barnets boende samt de ekonomiska förhållanden föräldrarna emellan. Som bonusförälder har man generellt underhållsskyldighet för ett barn om bonusbarnet bor varaktigt i hushållet och man antingen är gift med och bor med föräldern till barnet eller om man har eget barn med föräldern till bonusbarnet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online