Hur ska man dela kostnader för bonusbarn?

Hej,

Min man har två barn som har bott hos oss på heltid. Det ena barnet bor fortfarande kvar men det andra har flyttat ut. Min make har 2,5 gånger höger lön än mig och jag tror även att han får barnbidrag och underhåll. Vi har delat jämt på levnadskostnader, och jag har inte mycket kvar efter att allt är betalt. Finns det några regler angående procentsatser för löner och betalning till hushållskostnader? Hur bör man tänka angående bonusbarn?

Hej och tack för din fråga,

Vad gäller regler angående procentsatser för lön och betalning till hushåll finns det egentligen inga direkta sådana. Däremot ska makar som huvudregel leva på samma ekonomiska standard, vilket innebär att om någon make tjänar betydligt mer än den andre så ska denne också bidra mer till att täcka kostnader för personliga och gemensamma behov.

Generellt får man barnbidrag om man är vårdnadshavare till ett barn som inte fyllt 16 år. När det kommer till underhåll beror det på barnets boende samt de ekonomiska förhållanden föräldrarna emellan. Som bonusförälder har man generellt underhållsskyldighet för ett barn om bonusbarnet bor varaktigt i hushållet och man antingen är gift med och bor med föräldern till barnet eller om man har eget barn med föräldern till bonusbarnet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.