Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur ska vi räkna på inkomsterna som sambo?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag har nyligen blivit sambo och nu diskuterar vi hur vi ska dela på gemensamma kostnader. Min sambo är pensionär och jag jobbar. Om vi ska se på vilka inkomster vi har är det väl rimligt att man räknar alla pensionsutbetalningar som han får varje månad, även de från privata pensionsförsäkringar?

Hej och tack för din fråga,

Som sambo existerar inte en försörjningsplikt gentemot varandra till skillnad från hur det ser ut inom ett äktenskap. Det går däremot att ta ledning från hur försörjningsskyldigheten ser ut inom ett äktenskap för att göra en bedömning om en rimlig fördelning av era kostnader.

Äkta makar skall bidra till underhåll för gemensamma och personliga behov. Detta kan ske genom att makarna betalar utgifter men kan också ske genom att någon av makarna tar ett större ansvar för hushållet. Till de gemensamma behoven räknas t.ex. utgifter för mat och boende medan de personliga behoven siktar in sig på t.ex. kläder och hygienprodukter. Om den ena makens pengar inte räcker till för att tillgodose dessa behov så måste den andra maken skjuta in pengar för att täcka behoven

I ert fall så har du en lön från ditt arbete och din sambo har pensionsutbetalningar. Rimligtvis bör även din sambos privata pensionsutbetalningar räknas som inkomster om de grundläggande behoven inte kan täckas av hans allmänna pension. I slutändan handlar det dock om att kompromissa så att ni båda två känner er nöjda med fördelningen av era gemensamma kostnader. Försörjningsplikten gäller som sagt inte i ett samboförhållande men jag tycker att det är en bra utgångspunkt för att bedöma hur ni bör dela upp era gemensamma kostnader.

Vänliga Hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.