Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Datum: 22/02/2023

Hej,

Jag och min man har varit gifta sedan 12 år tillbaka. Vi har två barn som är 5 och 9 år gamla. Vi är fortfarande vänner och vi är överens om att vi inte längre kan leva tillsammans. Jag undrar hur det går till när man skiljer sig och vad vi behöver tänka på? Vi har ett gemensamt hus men jag flyttade till egen lägenhet redan i somras.

Hej och tack för  din fråga,

Om makar är överens kan de gemensamt ansöka om äktenskapsskillnad vid tingsrätten. Om bara en av makarna vill skilja sig får hen ansöka om stämning. Blanketter finns på domstolsverkets hemsida.

Om någon av makarna har barn under 16 år som bor med maken löper betänketid om 6 månader. När betänketiden löpt ut måste makarna själva begära vid tingsrätten att skilsmässan fullföljs. Om makarna inte fullföljer inom ett år kommer skilsmässan inte gå igenom. Om makarna inte bott tillsammans de senaste två åren går skilsmässan igenom utan betänketid.

När ett äktenskap upplöses är makarna skyldiga att göra en bodelning. Det finns ingen bestämd gräns hur långt efter en skilsmässa part kan begära bodelning. Vid en bodelning ska makarnas giftorrättsgods delas mellan dem.

Makar har möjlighet att reglera vart barnen ska bo efter en skilsmässa. Om makarna är överens kan de kontakta familjerätten i kommunen för att upprätta ett avtal.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bodelning

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.