Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur stort ansvar har besiktningsmannen?

Datum: 18/09/2018

Hej,

Jag köpte min villa för ca 2 år sedan. Innan jag skrev på avtalet bokade jag en besiktningsman från Anticimex som kom och besiktade huset. I besiktningsprotokollet står det att jag har takduk som ett underlag till taket. Detta visar sig inte stämma nu efter 2 år har det börjat läcka in genom taket och jag bokade en takläggare som kom för att kontrollera taket. Takläggaren som är en diplomerad/certifierad takläggare kontrollerade taket och kom fram till att huset inte har någon takduk utan någon form av pappersskiva som inte är fuktbeständig. Enligt takläggaren har jag rätt att kräva ett nytt tak från besiktningsbolaget då besiktningsmannen inte framfört rätt information om taket samt om det hade framkommit vid besiktningen att jag har en pappskiva så bör det framkommit som ett fel i besiktningsprotokollet, stämmer detta?

Hej och tack för din fråga!

En besiktningsman ska göra sitt arbete så bra som möjligt, men övertar inte köparens undersökningsplikt. Det finns således inget krav på att besiktningsmannen måste upptäcka alla fel och brister som en fastighet har. Om en besiktningsman utför sitt arbete efter bästa förmåga kan han troligtvis inte anses som ansvarig för några fel eller brister. Besiktningsmannen kan dock hållas ansvarig om han handlat försumligt eller vårdslöst. I ditt fall verkar det som att besiktningsmannen har gjort ett felaktigt konstaterande om vad för typ av tak huset har haft, vilket kan ha påverkat de uppkomna fuktskadorna från läckan. Utifrån denna omständighet menar jag att det kan finnas utrymme för påståendet om vårdslöst agerande från besiktningsmannens sida.

I första hand bör du väcka skadeståndskrav mot besiktningsmannen. Om du inte kommer någon vart med det kan du vända dig Allmänna Reklamationsnämnden. Leder inte detta till framgång kan du väcka talan vid tingsrätt. För det rekommenderar jag dig till att kontakta ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig i processen.

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.