Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur tillsätts en förvaltare/god man?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Hur tillsätts en förvaltare, alltså en god man?

Hej och tack för din fråga,

En person kan få en god man eller förvaltare av många anledningar och oftast är det överförmyndaren eller överförmyndarnämnden i kommunen som ansöker. Ansökan görs hos tingsrätten.

Ett traditionellt ställföreträdarskap är samhällets skyddsnät som erbjuder människor som inte längre har förmåga att sköta sina angelägenheter. Överförmyndaren har då ansvaret att utse en ställföreträdare till denne. Beroende på personens behov så finns det möjlighet att få en god man eller förvaltare.[1]

Kommunens överförmyndare kan hjälpa till med att ansöka om förvaltare och skicka med de handlingar som tingsrätten behöver. Därför är det många som väljer att gå den vägen. Man kan även göra en enskild ansökan direkt till tingsrätten. Ansökan görs i sådana fall till den tingsrätt där personen som behöver förvaltare/god man bor.

När tingsrätten får in en ansökan om förvaltare utses vanligtvis ett rättegångsbiträde åt personen. Biträdet ska se till att personen får det stöd som behövs under tingsrättens prövning. Om personen inte förstår var det innebär att få förvaltare förordnas i stället en god man som företräder personen i tingsrätten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 4 § och 7 § FB.

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.