Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur undantar vi våra sparpengar från bodelningen?

Hej! Jag är gift och jag och min fru har gemensam ekonomi. Vi har tänkt att skriva äktenskapsförord om våra sparpengar, men detta verkar inte vara det lättaste. Hur undantar vi våra sparpengar och avkastning av dem från en eventuell bodelning?

Hej och tack för din fråga,

I en bodelning ingår makars giftorättsgods (10 kap. 1 § äktenskapsbalken, ÄktB). Makarnas egendom är giftorättsgods, såvitt den inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan till exempel göras enskild genom ett äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB).

I ett äktenskapsförord kan makar bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara den makens enskilda egendom. Äktenskapsförordet ska vara skriftligt, undertecknat av makarna och registrerat hos Skatteverket (7 kap. 3 § ÄktB).

Avkastning av enskild egendom presumeras vara giftorättsgods. Ett äktenskapsförord måste således föreskriva att även avkastningen från egendomen som gjorts enskild ska utgöra enskild egendom (7 kap. 2 §  ÄktB).

Vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online