Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Huset vi köpte har fått fuktskador, vart ska vi vända oss?

Datum: 24/02/2023

Hej,

I våras köpte jag och min fru ett hus med källare men nu är huset inte i det skick som det var när vi skrev på kontraktet. En vecka efter att vi flyttat in i huset kom ett skyfall och det ville sig inte bättre än att vi fick vattenskador i källaren och varje gång det blir ett nytt skyfall finns risken för fler fuktskador i huset. Vi visste dock att det fanns ett föreläggande från kommunen om att brunnen skulle åtgärdas, så det är svårt att hävda att det är ett dolt fel. Men i kontraktet skrevs också att de förra ägarna skulle åtgärda problemet och anlita ett företaget för att utföra arbetet, vilket de gjorde. Arbetet som gjorts, har däremot försämrat brunnens funktion avsevärt.

Kommunen säger att de bara gett en rekommendation om åtgärder och företaget som utförde arbetet säger att de gjort vad som stod i offerten och menar att det inte är deras fel att vatten kommer in i källaren. Företaget kan tänka sig att åtgärda felet men vill inte stå för kostnaderna. Vad ska vi göra? Om vi bestämmer oss för att driva detta juridiskt, hur lång tid kommer det i så fall ta innan processen är klar? Vad krävs av oss och vad händer om vi inte får rätt?

Hej och tack för din fråga,

Då reglerna om fel i fastighet är komplicerade och beroende av alla omständigheter i det enskilda fallet, är mitt råd att kontakta en advokat eller jurist för en mer detaljerad rådgivning. Denne kan då göra en bedömning av möjligheten till framgång i ett eventuellt tvistemål.

Hur lång tid en rättsprocess tar beror på varje enskilt ärende. I ditt fall rör det sig om ett tvistemål där de inblandade kan komma fram till en lösning utan att behöva gå vidare till domstol, vilket kan förkorta processen betydligt. Vill ni däremot ta ärendet vidare, är nästa steg att ansöka om stämning hos tingsrätten. I den här typen av ärenden bör man vara införstådd med att handläggningstiden kan vara ganska lång, så ibland kan en domstolsprocess ta över ett år medan det i andra fall kan gå fortare.

Om säljarna inte anses ha fullgjort sin skyldighet enligt kontraktet, kan detta ge er rätt till avdrag på köpeskillingen eller rätt att häva köpet. Det kan också finnas möjlighet att kräva skadestånd om felet eller förlusten beror på försummelse från säljarens sida eller om fastigheten vid köpet avvek från vad säljaren hävdade. Eftersom det är säljarna som har anlitat företaget, är det också säljarna som i sin tur får rikta ersättningsanspråk mot det.

Om du och din fru förlorar tvisten, är huvudregeln att ni blir skyldiga att betala motpartens rättegångskostnader, vilka vanligtvis innefattar ombudskostnader, kostnader för vittnen eller andra kostnader som kan knytas till processen. Fel i fastighet är dock ett ärende som man vanligtvis kan ansöka om rättsskydd i genom sin hemförsäkring.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om fastighetstvist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.