Hur gör jag för att hyra i andra hand?

Hej,

Till våren ska jag börja studera i Uppsala. Studierna är på 18 månader och under studietiden funderar jag på att hyra ut min lägenhet i andra hand. Jag undrar vad jag behöver tänka på?

Hej och tack för din fråga,

En hyresgäst får inte hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, Jordabalken 12 kap. 39 §. Däremot har en hyresgäst i regel rätt att hyra ut sin lägenhet på grund av studier på annan ort, Jordabalken 12 kap. 40 § men en hyresgäst riskerar att bli vräkt om hen hyr ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, Jordabalken 12 kap. 42 § 3 p. Det är den som hyr ut sin lägenhet i andra hand som ansvarar för att hyran betalas och exempelvis att lägenheten inte vanvårdas eller att grannar störs.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.