Ingår min löneväxling i vår bodelning?

Hej,

Jag och min maka ska separera. Kommer min löneväxling att i vår bodelning?

Hej och tack för din fråga,

Löneväxling innebär att man väljer att får ut sin inkomst i pension istället för lön. Såväl banker och försäkringsbolag som Pensionsmyndigheten rekommenderar personer med inkomst över 7,5 inkomstbasbelopp att löneväxla. Detta rekommenderas dock inte för personer med lägre inkomst då löneväxling leder till lägre allmän pension samt påverkar andra sociala förmåner såsom föräldrapeng.

Som huvudregel ska inte tjänstepension ingå i bodelningen enligt 10 kap. 3 § 1 st. Äktenskapsbalken. Löneväxling bör emellertid inte undantas från bodelningen då det kan argumenteras för att maken redan valt att förfoga över lönen. Om en make inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes i inte obetydlig omfattning minskat sitt giftorättsgods till att öka värdet av sin enskilda egendom, ska värdet ingå i bodelningen mot bakgrund av 11 kap. 4 § Äktenskapsbalken.

Om makarna anser att löneväxlingen ska undantas från bodelningen kan makarna tillsammans genom äktenskapsförord under äktenskapet eller genom överenskommelse i samband med bodelning reglera löneväxlingen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.