Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Ingår mitt barns egendom i min bodelning med min sambo?

Datum: 30/12/2021

Hej,

Jag och min sambo ska separera. Inräknas min 15-åriga sons egendom såsom hans cykel och playstation i bodelning, som jag och mitt ex har köpt tillsammans?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Sambolagen 8 § ska samboegendomen fördelas mellan samborna genom en bodelning om någon av samborna begär det. I samboegendomen ingår sambors gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning och inte är enskild egendom enligt sambolagen 3-4 §§. Med gemensamt bohag avses möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet enligt sambolagen 6 §. Enligt sambolagen 7 § är bohag som används uteslutande för den ena sambons bruk eller huvudsakligen för fritidsändamål inte gemensamt bohag.

Egendom som barnet har köpt för egna pengar, fått i present eller barnet använder för personligt bruk anses ägas av barnet. Barnets kläder och leksaker ska således inte ingå i bodelningen. Det är däremot ovisst huruvida möblerna i barnets rum anses ägas av föräldrarna eller barnet. Det kan vara beroende av barnets ålder om barnet kan anses äga sakerna.

Om slutsatsen är att en viss egendom tillhör barnet ska denna inte ingå i bodelningen, utan då behåller barnet fortsättningsvis egendomen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.