Ingår vår bostad i sambobodelningen trots att jag inte är folkbokförd där?

Hej,

Om jag bor i min sambos lägenhet som han har köpt till vår familj (vi har två gemensamma barn), men inte folkbokförd där utan på en annan adress, har jag då rätt till en del av summan när lägenhet säljs? Jag har flera vittnen som kan intyga att vi flyttade tillsammans dit och bodde där som familj.

Hej och tack för din fråga,

Enligt 1 § 1 st. sambolagen framgår att två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll ska anses vara sambor. Utöver detta framgår i 1 § 2 st. sambolagen att man är sambor om man lever under äktenskapsliknande former.

Det avgörande är således att man bor tillsammans och har gjort det stadigvarande och att man har haft ett parförhållande, dvs. kärleksförhållande, samt att man har haft gemensamt hushåll. Med gemensamt hushåll avses i lagens mening att man samarbetat om vardagliga sysslor och att man har haft någon form av ekonomiskt samarbete kring utgifter rörande hem och hushåll. Alla omständigheter sammanvägs i en bedömning om man stadigvarande bott tillsammans.

Det finns en presumtionsregel som säger att man ska utgå från att samboskap föreligger om båda personerna är folkbokförda på samma adress och har varit det under en längre tid, se prop. 1986/87:1 s. 253. Detta innebär att om man hade varit folkbokförda på samma adress så utgår man från att ni är sambos. Att man inte varit folkbokförd på samma adress har inte en avgörande betydelse för om man ses som sambos, utan man kan på andra sätt uppfylla kriterierna för att stadigvarande ha bott tillsammans.

Sammanfattningsvis kan man ses som sambor i lagens mening även om man inte är folkbokförda på samma adress. Det väsentliga är att man uppfyller kraven i 1 § sambolagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.