Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan de strunta i att kalla mig till bouppteckningen?

Hej,
Min far har gått bort och jag är hans enda barn från hans första äktenskap. Min far fick i sitt andra äktenskap ytterligare sju barn. När min far gick bort blev jag inte kallad till bouppteckningen och jag fick inte komma till begravningen. Mina halvsyskon hävdar att de inte visste att jag fanns men jag har haft kontakt med dom i telefon och har träffat dom när jag har varit hemma hos våran pappa. Kan de göra så här och låtsas att jag inte finns när våran far har gått bort?

Hej och tack för din fråga.

Det är riktigt att du ska kallas till bouppteckningen efter din far, vilket framkommer av 20 kap. 2 § Ärvdabalken. Om så inte skett, kan du klandra bouppteckningen och begära att den ska göras om. Du måste klandra arvsskiftet senast fyra veckor efter det att du fick del av bouppteckningen, Ärvdabalken 20 kap. 10 §. Därefter är talan preskriberad.

Som bröstarvinge har du, som minst, rätt till din laglott. Din laglott är hälften av din arvslott och utgår ur kvarlåtenskapen efter din far.

Med vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online