Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Jag anställde en konsult som nu inte utför sitt jobb ordentligt. Vad kan jag göra?

Datum: 20/04/2023

Hej,

För några månader sen anställde jag en konsult via ett konsultföretag. Nu har det gått ett par månader och han utför inte jobbet som han bör. Kan jag sparka honom eller avbryta hans kontrakt? Hur fungerar det?

Hej och tack för din fråga,

En konsult är inte arbetstagare enligt lagen om anställningsskydd och omfattas därmed inte av den lagen. Det finns inte heller någon specifik lagstiftning som reglerar konsultavtal.

När en konsult anlitas upprättas vanligen ett konsultavtal där förväntat arbetsresultat vanligen föreskrivs. I ditt fall har du anställt konsulten via ett konsultföretag vilka du förmodligen ingått ett avtal med då du skriver att ni har ett kontrakt. Huvudregeln är att avtal ska hållas. Ett beställt uppdrag kan således inte ångras hur som helst. Om det i kontraktet står hur arbetet ska utföras eller vad förväntat arbetsresultat är ska detta följas efter vad som är avtalat. Om detta inte följs finns det kanske något i avtalet som säger vad som händer vid avtalsbrott.

För de fall något inte är avtalat kan Köplagens bestämmelser bli vägledande.

Det går att säga upp ett avtal i förtid genom uppsägning om konsulten skulle begå ett väsentligt avtalsbrott. Parternas prestationer ska i sådant fall så långt som möjligt återgå.[1]

Sammanfattningsvis får avtalet styra så långt det går. Om ett väsentligt avtalsbrott kan anses föreligga så har du rätt att säga upp avtalet med konsulten.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

[1] 25 och 39 §§ KöpL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.