Min advokat hjälper mig inte, kan jag byta ombud?

Hej,

Jag är mitt uppe i en vårdnadstvist och före sommaren hade vi vår första förhandling på tingsrätten. Domen har kommit och jag förstår den inte. De har inte alls lyssnat på mig och min advokat hjälpte mig inte heller. Han var dåligt förberedd och lyckades inte få fram mina synpunkter. Nu vill jag att någon annan ska ta över mitt ärende och detta har jag talat om för honom, men han säger att det kanske inte går. Kan det verkligen stämma? Jag måste väl ändå själv få bestämma vem som ska hjälpa mig!

Hej och tack för din fråga,

Din advokat har rätt när han säger att det kan bli svårt att byta ombud. Om du har beviljats rättshjälp, så krävs det särskilda skäl för ett byte av ombud eftersom det blir dyrare om någon annan ska ta över ärendet mitt under processen. Men utifrån min erfarenhet är det oftast inte några problem när det gäller just vårdnadstvister då det är särskilt viktigt att ombudet och klienten delar synsätt på hur tvisten ska drivas. Vänd dig till en advokat som du tror att du kan få förtroende för, så kan denne hjälpa dig att kontakta tingsrätten angående ett byte. Har du däremot inte blivit beviljad rättshjälp, bestämmer du själv om du vill anlita en ny advokat.

Vänliga Hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.