Jag ärvde en lägenhet av min mormor, kan bostadsrättsföreningen neka mig den?

Hej,

Min mormor gick nyligen bort och då testamenterade hon sin bostadsrätt till mig. Jag har många fina minnen från lägenheten och vill gärna flytta dit. Nu säger styrelsen att de nekar mitt medlemskap på grund av att jag för tillfället är arbetslös och har några betalningsanmärkningar. Kan föreningen verkligen neka mig mitt arv, och vad ska jag göra då? Det känns inte rätt att sälja den eftersom det hade gått emot min mormors önskan.

Hej och tack för din fråga,

Om man har förvärvat en bostadsrätt måste bostadsrättsföreningen godkänna en som medlem. En bostadsrättsförening ska i princip vara öppen för alla, men vissa kriterier kan behöva uppfyllas för att få ett godkänt medlemskap. Vanligtvis står det i föreningens stadgar vad som krävs för att bli accepterad. Den som förvärvat en bostadsrätt får inte vägras inträde i föreningen, om de villkor för medlemskap som föreskrivs i stadgarna är uppfyllda och föreningen skäligen bör godta förvärvaren som bostadsrättshavare.[1]

Av din fråga framgår att du är arbetslös, och bostadsrättsföreningen kan därför ha gjort bedömningen att du inte har betalningsförmåga för avgiften. Att en person har en viss inkomst ska som utgångspunkt inte ha betydelse för att bli accepterad som medlem, men det kan finnas skäl att vägra medlemskap för den som bedöms inte kunna klara av sina åtaganden mot föreningen.

Om du har förvärvat en bostadsrätt genom arv och inte antagits som medlem, har du 6 månader på dig att bevisa att de gjort en felbedömning.[2] Du kan också ansöka om att hyresnämnden ska pröva föreningens beslut. Om du trots detta inte blir godkänd som medlem ska bostadsrätten tvångsförsäljas för din räkning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1-3 §§ Bostadsrättslagen
[2] 6 kap. 2 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.