fbpx

Jag behöver stå själv på lånet, kan vi skriva någon form av fullmakt?

Hej,

Jag, min syster och vår mamma äger ett fritidshus tillsammans. Huset är värderat till 1,5 miljon kronor och är belånat med 500 000 kronor. Vi vill öka på lånet med 120 000 kronor.

Under nuvarande omständigheter måste jag själv stå på lånet. Då blir det ju så att jag har en skuld men inte min mamma och syster som också äger huset. Jag känner en viss oro inför detta, tänk om vår mamma skulle gå bort och min syster inte betalar lånet (Vi ska betala en tredjedel av lånet var trots att det är jag som står på lånet). Därför undrar jag om vi kan skriva någon form av fullmakt att jag, då jag står på lånet kan sälja huset, betala lånet och att vi sedan delar på pengarna som blir kvar?

Hej och tack för din fråga.

Ett alternativ är att ni skriver ett skuldebrev i vilket ni anger att de 120 000 kronorna är ett lån från dig till din mor och din syster. Ett annat alternativ är att din mamma och din syster genom gåvobrev ger dig en större del av fastigheten som motsvarar det lånade beloppet. Ni bör även överväga att skriva ett samäganderättsavtal i vilket ni anger hur fastigheten ska skötas, vem som ansvarar för kostnader och vad som gäller om någon av er vill sälja huset.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas