Jag blev dömd för fortkörning under prövotiden utan bevis – vad gör jag?

Hej,

Jag blev av med mitt körkort på grund av fortkörning och min prövotid tar slut år 2017. Polisen som stoppade mig var en radiobil och de har inte fångat mig på radar. De körde efter mig på motorvägen i en hastighet på 150 km/h och lyckades inte komma ikapp (jag såg dem inte och de hade inga blåljus). Jag sa att jag körde över 90 km/h, men inte hur mycket exakt. Enligt polisen körde jag över 200 km/h.

Jag behöver mitt körkort för att kunna arbeta, utan det är jag arbetslös. Har jag någon chans att få tillbaka körkortet? Som sagt, de har inga bevis av något slag, utan det är mitt ord mot deras. Jag kan också tillägga att vi var fyra personer i bilen.

Hej!

Om du blir dömd för fortkörning riskerar du att bli av med ditt körkortstillstånd under en tid. Eftersom du har prövotid kommer du i så fall behöva ta om ditt körkort. Om fortkörningen inte är erkänd kommer målet prövas av tingsrätten. Tingsrätten tillämpar fri bevisprövning vilket innebär att polisens vittnesutsagor kan ligga till grund för fällande dom. För att dömas ska dock din skuld vara ställd bortom rimligt tvivel. Du har naturligtvis också rätt att komma till tals i tingsrätten och lägga fram argument som talar för att polisen har fel.

Läs mer om brottmål här.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.