Jag blev påhoppad av mitt exs fru. Räknas det som ofredande?

Hej,

Jag blev påhoppad av mitt exs fru. Hon skrek att jag var sjuk och inte skulle jobba som lärare. Detta hände hos tandläkaren och hon hade kunnat valt att låtsas inte veta vem jag var. Det satt två andra personer i väntrummet som hörde händelsen. Är detta ofredande?

Hej och tack för din fråga,

Den som fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande döms, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år.[1] Av frågan framgår att ditt exs fru skrek att du var sjuk och inte skulle arbeta som lärare. Detta kan utgöra störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande. För ansvar krävs dock att handlandet med hänsyn till omständigheterna innefattat en kännbar fridskränkning.[2]

För det fall ditt exs frus agerande inte anses innefatta en kännbar fridskränkning kan hon i stället dömas för förolämpning. För förolämpning kan den som riktar beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende mot någon annan, om gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet, dömas för. Denne kan då dömas till böter eller, om brottet är grovt, till böter eller fängelse i högst sex månader.[3] Om du vill anmäla händelsen kan du kontakta polisen genom att ringa 114 14.

I vissa fall kan det vara bra att ha ett målsägandebiträde om du blivit utsatt för brott. Vid grövre brottslighet eller om det finns personliga förhållanden eller andra omständigheter som påkallar att målsäganden behöver ett ombud utses ett biträde. Våra advokater och jurister förordnas regelbundet som målsägandebiträden och hjälper klienter som blivit utsatta för misshandel, fridskränkning, sexualbrott, hatbrott och hedersrelaterat våld. Du har rätt att välja vem du vill ha som advokat, och behöver inte stå för några av kostnaderna själv.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i målsägandebiträde.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 7 § brottsbalken (BrB)
[2] NJA 2000 s. 661
[3] 5 kap. 3 § BrB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.