Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Jag blir särbehandlad av mina föräldrar – vad har jag för rättigheter?

Hej,

Mina föräldrar har kontinuerligt diskriminerat mig i förhållande till min bror. De köpte först, på min begäran, en 25 kvm stor lägenhet till mig där jag betalade hyran och ränta på lånet. Några år senare gjorde de likadant för min yngre bror men köpte då en 50 kvm stor lägenhet till han och hans flickvän. De gjorde senare slut och då bodde min bror plötsligt betydligt bättre än mig. Jag led mycket då det var så litet och det var väldigt varmt för min hund på somrarna.

Mina föräldrar frågade aldrig om jag ville flytta till en större lägenhet, utan istället hotade mamma med att ta min lägenhet till sin pension. Efter att ha bott där i cirka 10 år, innan jag vågade kräva att få köpa loss den, mådde jag väldigt dåligt. Jag vägde ingenting, har en diagnos och har haft flera självmordsförsök. När jag sålde lägenheten och gjorde en stor vinst, sa min mamma att min bror skulle få förskott på arvet eftersom vinsten var så stor. Strax därefter köpte min bror loss sin lägenhet och vid försäljning av den tjänade han mer än mig.

Jag har lidit otroligt mycket av de hot och den diskriminering som gjorts mot mig i förhållande till min bror. Att bo i en så liten lägenhet utan att ha möjlighet att flytta gjorde mig sjuk och påverkade mig psykiskt både i min karriär och i mitt privatliv. Min mormor ägde dessutom en stor gård med mark som hon ville att jag och min bror skulle ärva delar av. Min mamma sålde dock gården kort efter min mormors föd och jag har inte fått någonting. Vad har jag för rättigheter?

Hej och tack för din fråga.

Det som barn får av sina föräldrar under deras livstid kan utgöra förskott på arv och ska då beaktas vid det senare arvsskiftet. Som bröstarvinge har du som minst alltid rätt till din laglott vilken utgör hälften av arvslotten. Om ni är två syskon skulle det innebära att du alltid har rätt till en 1/4 av dina föräldrars kvarlåtenskap. Ett arvskifte man inte är nöjd med kan klandras vid tingsrätten.

Läs mer om diskriminering här.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online