Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Jag förstod inte att jag skrev under ett avtal, vad gör jag?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Jag är en företagare som har enskild firma. Bolagsupplysning.se skickade nyligen ett formulär som jag fyllde i för jag trodde att det kom från en myndighet och att det bara gällde adressuppdatering av mitt företag. Till min förvåning kom det sedan en faktura med inloggningsuppgifter till deras sidor. Jag har bestridit fakturan eftersom jag tycker att formuläret var vilseledande. Jag förstod inte att jag skrev under ett avtal. Vad ska jag göra nu? Lönar det sig att gå till domstol eller måste jag betala för mitt misstag?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är att ett undertecknat avtal gäller men det finns undantag. Ett sådant undantag är om den ena avtalsparten, det vill säga Bolagsupplysning.se i det här fallet, genom vilseledande har fått den andre att ingå avtalet. Då kan avtalet vara ogiltigt.

Mitt råd till dig är att fortsätta bestrida fakturan och då kan du till exempel skriva: ”På grund av vilseledande från Bolagsupplysningen.se, motsätter jag mig betalningsansvar.” Om Bolagsupplysningen.se väljer att driva ditt ärende i domstol, ska du inte bli orolig eftersom du inte riskerar att behöva betala rättegångskostnaderna vid den här typen av ärenden.

Agerandet från bolagsupplysningen kan även ses som bedrägeri eller åtminstone bedrägligt beteende och du kan därför välja att också polisanmäla bolaget. Om du bestämmer dig för att göra en polisanmälan, kan du skriva följande till Bolagsupplysningen.se: ”Jag motsätter mig betalningsansvar på grund av vilseledande som är att anses som bedrägeri. En polisanmälan kommer göras.”

Du är tyvärr inte ensam om att ha ingått avtal med Bolagsupplysningen.se utan att ha förstått det. Bolagsupplysningen.se har satt i system att skicka ut formulär med felaktiga adressuppgifter för att sedan be den enskilde att komplettera uppgifterna. Vid första anblick ser det ut som att formuläret bara handlar om att göra en adressändring men i det finstilta står det att ett ifyllt formulär faktiskt innebär att man sluter ett avtal. Eftersom flera har råkat ut för det här, har Bolagsupplysningen.se satts upp på Svensk Handels varningslista.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.